Het dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur van SUN Liemers-Achterhoek bestaat uit de volgende personen:

  • Mw. M.C.L. Grandia-Feddema, voorzitter
  • Dhr. P.A. van de Weerd, penningmeester
  • Mw. M. Koelman
  • Dhr. P.J. Bollen

De uitvoering van de dagelijkse gang van zaken is in handen van een bureaucoördinator:

Het dagelijks bestuur en de bureaucoördinator vergaderen ongeveer 10 keer per jaar en zorgen samen voor het behandelen van de aanvragen, het aanvragen van donaties voor het giftenbudget en houden contact met de gemeentes Doesburg en Montferland, als onderdeel van het armoedebeleid.

Het Algemeen Bestuur

Naast het dagelijks bestuur bestaat het Algemeen bestuur uit de volgende leden:

  • Mw. H.W. van Wijk-Reinders
  • Mw. D. Burgers
  • Dhr. R.H. van Limburg-Stirum
  • Dhr. A.W. Dekker

Het volledige bestuur komt tweemaal per jaar bijeen en bespreekt de algemene lijnen van het gevoerde en te voeren beleid.

 

Beleidsplan voor 2025-2026

Voor u ligt het beleidsplan va Sun Liemers Achterhoek voor de jaren 2025-2026. In dit plan is uiteengezet onze visie en missie, doelstellingen en hoe wij dit willen bereiken. Er is voor een periode van twee jaar gekozen, omdat we de periode van vooruit kijken willen beperken gezien de turbulente politieke omstandigheden.

Visie

Wanneer mensen in financiële problemen komen door wat voor oorzaak dan ook, moeten zij geholpen kunnen worden als zij nergens andere terecht kunnen. Noodhulp mag niet van toeval afhankelijk zijn. Niemand mag tussen wal en schip vallen. Met noodhulp bied je perspectief, voorkom je persoonlijk leed, onnodige escalatie en maatschappelijke kosten en verbeter je de kwaliteit van leven.

 

Missie en Doel

SUN Liemers Achterhoek wil voorzien in materiële noden van personen of groepen van personen in de gemeente Doesburg en Montferland, indien en voor zover in deze noden niet, niet tijdig en/of niet adequaat kan worden voorzien op grond wettelijke regelingen en (gemeentelijke) voorzieningen.

Sun Liemers Achterhoek tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het werven van fondsen zowel bij private als publiekrechtelijke (rechts)personen, organisaties of instellingen en het bieden van een coördinerend platform voor iedere (rechts)persoon die bij de dienst-/hulpverlening aan de doelgroep van Sun Liemers Achterhoek is betrokken.

Sun Liemers Achterhoek heeft niet ten doel het maken van winst.

Kernwaarden

De kernwaarden van SUN Liemers Achterhoek zijn:

  • Betrokken
  • Onafhankelijk
  • Slagvaardig
  • Samenwerkend
  • Deskundig
  • Betrouwbaar

Plan van Aanpak

Voor de komende jaren zal het beleid gericht zijn op:

  1. verstrekken van giften en/of renteloze leningen in overeenstemming met onze doelstelling.
  2. alleen hulpverleners kunnen een aanvraag doen bij SUN Liemers Achterhoek. Daarmee willen we waarborgen dat de gift ook daadwerkelijk bij cliënten terecht komt en wordt gebruikt voor het doel waarvoor deze is aangevraagd.
  3. op verzoek van de gemeente Doesburg het verstrekken van giften aan jongeren tot 18 jaar voor een periode van een half jaar in de eerste helft van 2025 in afwachting van een duurzame oplossing in samenwerking met de gemeente Doesburg. Wij helpen kinderen uit gezinnen met geldzorgen in vooralsnog alleen in de gemeente Doesburg. We zorgen ervoor dat deze kinderen dezelfde kansen hebben als leeftijdsgenoten.
  4. intensiveren van de samenwerking met hulpverleners en eerste lijnszorg met behulp van het communicatieplan waarin is opgenomen:
    1. PR strategie ten behoeve van blijvende naamsbekendheid van Sun Liemers Achterhoek bij zowel de cliënten, hulpverleners als andere spelers op dit sociale domein waaronder:
    2. bijeenkomsten organiseren voor hulpverleners
    3. bijeenkomsten bijwonen over armoedeplatforms en maatschappelijke organisaties en kerkelijke initiatieven
    4. deelnemende gemeentebesturen aan de hand van de behandelde aanvragen uit hun gemeente adviezen te geven over hun minimabeleid
    5. nieuwsbrieven en overige informatievoorzieningen van Sun Liemers Achterhoek
  5. werven van donaties bij lokale en landelijke fondsen alsmede het bedrijfsleven zowel voor noodhulp als voor hulp aan kinderen tot 18 jaar (zie punt 3)
  6. nog niet deelnemende gemeentebesturen in de Liemers en Achterhoek ervan te overtuigen dat ook in hun gemeente er materiële noden zijn waarin bestaande wettelijke regelingen daarin niet, niet afdoende of niet tijdig voorzien; die gemeentebesturen stimuleren in hun gemeente een eigen noodfonds te laten instellen (waarbij SUN Liemers Achterhoek en Sun Nederland desgewenst advies en ondersteuning kan bieden) of aan onze stichting te gaan deelnemen
  7. het versterken van de contacten met collega-noodfondsen in Nederland om meer en intensiever te gaan samenwerken op de terreinen die zich daarvoor lenen
  8. zorgdragen voor goede arbeidsomstandigheden voor werkzame bureaucoördinatoren, waaronder een adequate beloning en het volgen van kennistrainingen georganiseerd door Sun Nederland
  9. jaarlijkse openbare verslaglegging zoals door de Belastingdienst verplicht voor ANBI-organisaties: Jaarverslag, Jaarrekening en een begroting.

 

Governance

 

Doorslaggevende argumenten voor toekenning

Wanneer is sprake van urgentie? Een vraag met een antwoord dat soms niet zo zwart-wit is als we dat zouden willen. Dat maakt dat bij iedere aanvraag opnieuw met een open blik wordt gekeken naar:

  • de situatie waarin de cliënt verkeert
  • hoe dat zo gekomen is
  • waar andere hulpbronnen te verwachten zijn
  • welk effect een bijdrage door SUN Liemers-Achterhoek zou kunnen hebben en
  • in welke mate en hoelang de hulpverlening nog betrokken blijft bij de cliënt
  • en of de hulp perspectief biedt.

In sommige casussen speelt preventie een rol: nú een bijdrage doen, voorkomt wellicht dat de situatie (verder) uit de hand loopt en in een later stadium nog veel moeilijker of duurder op te lossen is.

De bureaucoördinator beoordeelt in eerste instantie de aanvraag en vraagt zo nodig nadere informatie bij de hulpverlener. De coördinator voorziet de aanvraag van een advies en legt de aanvraag voor aan het Dagelijks Bestuur (4 personen). De aanvraag wordt toegekend als minimaal 3 bestuursleden van het Dagelijks Bestuur positief besluiten. Mocht geen besluit genomen kunnen worden dan beslist het Algemeen Bestuur.

WBTR (wet bestuur en toezicht rechtspersonen

 

Vanaf 1 juli 2021 geldt de WBTR (wet voor verenigingen en stichtingen). Besturen moeten voldoen aan de eisen van de nieuwe wet. Naast de bv, nv, coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij is er nu ook voor verenigingen en stichtingen een wettelijke grondslag voor de invoering van een toezichtorgaan zoals een raad van commissarissen (rvc), ook wel raad van toezicht (rvt) genoemd.

Er is een keuze mogelijk tussen een Raad van Toezicht model (two tier board system) en een model waar toezichthoudende bestuursleden en uitvoerende bestuursleden een bestuur vormen (one tier board system). Stichtingen en verenigingen hebben tot 2026 de tijd hun statuten hierop aan te passen. In 2025 zullen we in overleg met de notaris een besluit nemen.

Bestuur

SUN Liemers-Achterhoek kent op 31 december 2024 8 leden in het Bestuur, waarbij onderscheid is tussen Dagelijks Bestuur en Algemeen Bestuur.

 

Dagelijks Bestuur

Mw. M.C.L. Grandia-Feddema, voorzitter (zorg en welzijn, Doesburg)
Dhr. P.A. van de Weerd, penningmeester (financieel, Montferland)
Mw. M.I. Koelman, lid Dagelijks bestuur (zorg en welzijn, Montferland)
Dhr. P.J. Bollen, lid Dagelijks bestuur (overheid, zorg en welzijn, Doesburg)

Algemeen Bestuur

Dhr. R.H. van Limburg Stirum, lid Algemeen Bestuur (fondsen)
Mw H.W. van Wijk-Reinders, lid Algemeen bestuur (zorg en welzijn, Doesburg)
Mw. D. Burgers, lid Algemeen Bestuur (zorg en welzijn, Montferland)
Dhr. A.W. Dekker, lid Algemeen Bestuur(zorg en welzijn, Liemers-Achterhoek)

Privacyverklaring

SUN Liemers-Achterhoek hecht er groot belang aan alle werkzaamheden uit te voeren conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Persoonlijke gegevens worden met zorg behandeld en beveiligd.
Hier vindt u onze privacyverklaring.

Jaarverslagen

In ons jaarverslag leggen wij verantwoording af voor onze activiteiten in het afgelopen jaar. Hier treft u onze jaarverslagen.

Maatschappelijke (hulp)instellingen

 

Sociaal Team Doesburg
Sociaal Jeugdteam Doesburg
Santé Partners Maatschappelijk werk
Kredietbank Doesburg
Vluchtelingenwerk VWON
Sociaal Team Montferland
Stichting Welcom Didam
Stadsbank Montferland
MEE-Oost
Zozijn
RibwAVV
Instellingen en ZZP-ers voor ambulante zorg
Huisartsen / eerstelijns zorg
Bewindvoerders, aangesloten bij bv Horus

Fondsen, subsidie instellingen

 

Gestichten Doesburg
RDO de Balije

Fonds Dutry - De Drevon
FondsDBL
St. Armoedefonds
Stichting Het Gasthuis Bergh
Brantsenstichting
St. Kruiswerk Doesburg
Diakonie PGAD
Diakonie Ooipoortkerk
PCI Willibrordus
PCI Gabriël
PG Didam
PG 's-Heerenberg-Zeddam
Solidariteitsfonds Montferland